söndag 18 maj 2008

fotskalle

Hejsan idag stötte jag på en brygubbe. Jag är så trött på dom så jag skrev om dom.

BRYGUBBEN – EN LIVSSTIL
Vad är då en brygubbe? Ja, det kan man nästan lista ut genom bara namnet, en gubbe som bryr sig allt för mycket helt enkelt.
Någon gång i ditt liv har du garanterat haft oturen med dig och stött på någon av dessa brygubbar. Dem stör sig i stort sätt på allting som har med ungdomar och invandrare att göra, och alltid lyckas dem hitta någon typ av "fara" eller "olaglighet" hos dig.
Så fort en individ av detta slag ser dig och dina kompisar gå på andra sidan gatan slår han på sin brysyn, och genast sätter han igång med att searcha efter saker och ting som kan tyckas "opassande".
Observera att ordet "opassande" i detta fall bara existerar i hans ögon, det kan t.ex. handla om att du har luvan för högt uppdragen eller att dina byxor bärs med för mycket häng.
I detta fall skulle dem flesta bryna nöja sig med att bara spänna blicken åt erat håll, men självklart finns det även extremer inom detta ämne.
En sådan extrem, skulle med utan tvivel i stegen, komma halvspringande mot dig och dina kompisar och snabbt bryta stämningen med fraser som;

O vad håller ni på med då grabbar?
och
Vart är ni på väg då?
eller
Jaha, vad har ni haft för er ikväll då killar?.

I och med att deras tonfall alltid har den där ni-är-inte-värda-ett-piss-klangen, så kan man lätt känna sig skyldig och genast mycket mindre värd än vad gubbjäveln som nyss öppnade sin käft är. En självklar reaktion från dig ska ju naturligtvis vara att ifrågasätta bryt. Men det kanske alltid inte är så smart, eftersom han då lätt kan anse sig själv ha en anledning att smälla till dig, eller i värsta fall; ringa polisen. Ja, om man vill undvika situationer som denna är det tyvärr bäst att inte ställa några motfrågor alls, utan istället bara försöka vara trevlig och hoppas på att bryhalten hos honom minskar, och att han förhoppningsvis nöjer sig med en schysst respons och sedan sticker därifrån.
Hur känner man då igen en brygubbe? Ja, man kan faktiskt avgöra tämligen fort om en medelålders man är ett bry eller inte.


KLÄDER:
Du kan börja med att spana in kläderna, raka breda jeansrör som är hårt uppdragna över en stor spänd stjärt, ofta hårt snörda funktionsenliga löparskor, ett alldeles för hårt åtdraget skärp i någon billig läderimitation. På torson bär han gärna malätna gamla flanellskjortor eller enfärgad collegetröja. Ty bry gubben ser enbart kläders funktionalitet och har ett ytterst litet, om ens befintligt modeöga. Detta är en typisk garderob för ett average bry.

Accessoarer:
Eventuell Cykelhjäm
Reflexer
Mobil i plasthölster runt midjan
Plastigt billigt armbandsur
Snusring på bakfickan
Eventuell guldkedja
Robust herrcykel
Vigselring

KROPPSPRÅK:
Ett bry kan snabbt avslöjas via kroppsspråk , minspel och hållning.
Han går brett med armarna som om han bar på två osynliga tunnor, gångsättet är tämligen bestämt och han skjuter likt en ungtupp ut bröstet och axlarna bakåt. Detta är uppenbart ett sätt att på något utstuderat gubbvis bevisa sin fysiska och mentala auktoritet. Han vill gärna få detta att framstå naturligt och opåtvingat. Det lyser dock snabbt igenom. Bry gubben har sökande ögon ständigt på jakt efter nya ting att bry sig om. Undvik att hamna i hans synfält, undvik all form av ögonkontakt eftersom detta ses som en indirekt utmaning.

HOBBYS:
Han följer närmare tvångsmässigt Tv 3 serien "Efterlyst" och ringer i snitt in 3 tips per episod. Trots att han i ärlighetens namn inte har någon som helst koll. Efterlyst sajten pryder också hans dator som startsida. Tv-sporten följer han ihärdigt likaså nyheterna och teven innehar en tillsynes stor del av hans inrutade och rutinmässiga liv. Bry gubben ser sig själv som ett medborgargarde och missar därför aldrig sin aftonpromenad runt kvarteret som har till syfte att säkra och skydda området. En snar majoritet av bry gubbarna besöker också gymmet någon enstaka gång i veckan. Detta för att, som han själv skulle uttrycka sig – hålla sig i trim. Bry gubbens hobbys ska tilläggas, ses inte av han själv som hobbys utan som hans medborgerliga skyldigheter. Det är helt enkelt saker som måste göras. Han är gärna ute i naturen och fiske är en favoritsysselsättning, då kan bry gubben slappna av och sluta bry sig för en stund.

IDEOLOGI:
Bry gubben känner inte att han finns representerad på den politiska scenen och avskyr därför politik, han tycker att regeringen är slapp och handlingsförlamad. Försvaret är egentligen den enda politiska frågan som bry gubben brinner för. Han ser hellre en omfattande upprustning
Än försvagande nedskärningar. Bry gubben är extremt fördomsfull och vill helst att man ska asfaltera hela mellanöstern och göra det till en parkerings plats. Han högaktar det gamla bondesamhället och föredrar hårt jobb och tungt kroppsarbete. I sina egna ögon är brygubben felfri och handlar enligt sina egna mått alltid korrekt. Han håller högt på traditionerna och bryter i regel aldrig dessa. Ordspråket "man kan inte lära en gammal hund att sitta" stämmer väl in på bry gubben som med lätthet skapar sig uppfattningar men aldrig får nya.
Ovanstående punkter kan summeras i ett basbry, dvs varenda bry har mer eller mindre denna karaktäristik. Men nu ska vi lista upp några specialinriktade avartsbryn för er.

BANDYBRYT
Denna typ karaktäriseras av stort bandyintresse och friluftsliv, han har alltid en eller flera söner som han skolat in i sportfåneidiotins värld. Han lägger all sin energi på sonens idrottsträningar och föreningen i vilken de är medlem i. Bryet har här ofta en nyckelroll
I laget och deltar med nöje i dess träningar och aktiviteter. Han bär alltid klubbens kläder och sportar ofta träningsoveraller av märket Kosa. Andra favoriserade märken är Sport Johan, Champion, och Jofa. Det är garanterat denna bry typ du besöker om du vill komma åt nyckeln till din kvarterlokal.

KVARTERSBRYT
Denna art är ofta av lite äldre slag och är nästan alltid barnlös. (för att han avskyr barn)
Han har såklart en surkärring som följer honom och håller med i allt han säger och gör.
Hon är en vital kompletterande faktor i kvartersbryts strävan att uppnå total kontroll av gården och närliggande områden. Han sitter allt som oftast i gårdens styrelse. Det är han som alltid lägger in sitt veto mot byggande av basketkorgar och liknande ungdomsrelaterade saker.
Kort och gott; den eviga käppen i hjulet.

UNGBRYT
Är vältränad och har kondition som garanterat är bättre än din, han springer därför lätt ikapp och tar dig. Denna typ kan vara svårupptäckt då han ännu är i utvecklingsstadiet och inte helt fallit in i brygubberollen. Ofta är dessa ett bandybrys avkomma, därav deras goda form och naturliga fallenhet för bry-ting. Han vikarierar som gympa lärare och är för alltid såld på idrott.